‘Pét-nat’: een bijzondere bubbel

Deel

De bubbelwijn: oorspronkelijk beschouwd als een mislukt project, tegenwoordig een feestelijke en populaire drank. Wist u dat deze bubbels niet altijd achteraf worden toegevoegd, maar ook door natuurlijke gisting tot stand kunnen komen? Deze methode wordt door makers ook wel ‘pétilant naturel’ of ‘pét-nat’ genoemd. Bij deze methode bottelt de producent een wijn of cider voordat de eerste vergisting klaar is, waardoor de kooldioxide van de suikers in de appels zorgt voor een fijne bubbel. Maar deze natuurlijke bubbel ontstaat niet zomaar: een verfijnd en onzeker proces van timing, bedwelmende gassen en seizoenswisselingen ligt er aan de basis. 

In ons assortiment bieden we meer dan 20 flessen (cider en poiré) die gemaakt zijn volgens de ‘Methode Traditionnelle’ (ook wel de champagne methode genoemd) en minstens 50 flessen die zijn gemaakt volgens de ‘Methode Ancestrale’ (Pet-Nat). Tegenwoordig werken vrijwel alle artisinale ciderboeren in Frankrijk op deze manier, en krijgt de methode ook in Engeland steeds meer voet aan de grond. Het resultaat: heerlijk mousserende ciders voor een vriendelijke prijs.

Kok en historicus Hilary Aker schreef er in het FD Persoonlijk magazine een leuk en informatief artikel over, die we graag met u delen (klik op de afbeelding om te vergroten).

Meer nieuws en blogs

Ramborn_cider_producer
Nieuws

Ramborn: cider uit de regenwouden van Luxemburg

Drie goede vrienden die tijdens een vakantie in het Verenigd Koninkrijk de lokale ciders proeven: daar begint het verhaal van Ramborn. Tijdens het proeven deelden de vrienden onderling verhalen over hun ouders en grootouders, die lokale appels gebruikten om hun eigen cider te produceren. Zo ontstond het idee om een eigen

Lees verder >
calvados-vaten
Nieuws

Calvados: toveren met appels

Rezha Baktali schrijft in De Telegraaf van 12 januari 2022 een leuk artikel over Calvados. Hij reist af naar Normandië om meer over de bijzondere drank te leren. En dat bevalt goed: ‘Voor mij wordt het dit jaar een glaasje calvados!’ Lees hier het hele artikel en bekijk welke heerlijke

Lees verder >
aosta-valley-ciders
The Wine Petite

Aosta valley ciders: a rediscovery of an old tradition

With Christmas around the corner we all feel a bit more festive. And with this joyful feeling, what we think about in regards to drinking are spicy, rich beverages that can cope with cold wintery weather. So no better occasion than this one to introduce you to one of my

Lees verder >