Ramborn: cider uit de regenwouden van Luxemburg

Ramborn_cider_producer

Deel

Drie goede vrienden die tijdens een vakantie in het Verenigd Koninkrijk de lokale ciders proeven: daar begint het verhaal van Ramborn. Tijdens het proeven deelden de vrienden onderling verhalen over hun ouders en grootouders, die lokale appels gebruikten om hun eigen cider te produceren. Zo ontstond het idee om een eigen cider in Luxemburg te maken van deze onaangeboorde bron van appels. 

Regenwouden van Europa

Al in de tijd van de Romeinen fermenteerden de bewoners in de regio van Luxemburg sap van de lokale appels en peren, maar in de afgelopen eeuw is deze traditie in verval geraakt. Hierdoor daalde het aantal lokale appelbomen sinds 1902 drastisch: ruim 90% van de bomen ging verloren. De traditionele appelvariëteiten – vele uniek voor de regio – groeien in lokale boomgaarden. Deze boomgaarden zijn een vitale bron van biodiversiteit: Ramborn bescrhijft ze als ‘de regenwouden van Europa die bescherming nodig hebben’. Met het herstel van de lokale boomgaarden probeert Ramborn ook de Luxemburgse cidercultuur weer nieuw leven in te blazen.

Regionale appel- en perenrassen

Op dit moment is Ramborn is de enige cidrerie van Luxemburg. Samen met meer dan honderdtwintig boeren werken ze aan hun missie om de traditionele boomgaarden in het land te behouden en te verbeteren. Daarbij gebruiken ze alleen met de hand geoogste appels en peren van weideboomgaarden uit de regio. De oogst bestaat uit zo’n 100 appelrassen en ruim 60 perenrassen. Ook selecteren ze niet alleen de ‘supermodellen’ onder het fruit: om voedselverspilling tegen te gaan, wordt elk stuk fruit gebruikt.

Inzet voor biodiversiteit

De inspanningen van Ramborn om het Luxemburgse ‘regenwoud’ te beschermen werpt zijn vruchten af: regelmatig ontvangt Ramborn (internationale) prijzen voor hun ciders en inzet voor de biodiversiteit.  Bovendien ontving het bedrijf in 2019 de B-corporation certificatie. Dit betekent dat ze voldoen aan de hoogste standaard van maatschappelijk en milieuvriendelijke impact. Op dit moment zet de ciderproducent de eerste stappen richting volledig gecertificeerde biologische producten in het assortiment. Een merk om in de gaten te houden dus!

Benieuwd naar het assortiment van Ramborn? Bekijk Ramborn’s heerlijke Garden Quince en Perry in de webshop. 

Meer nieuws en blogs

calvados-vaten
Nieuws

Calvados: toveren met appels

Rezha Baktali schrijft in De Telegraaf van 12 januari 2022 een leuk artikel over Calvados. Hij reist af naar Normandië om meer over de bijzondere drank te leren. En dat bevalt goed: ‘Voor mij wordt het dit jaar een glaasje calvados!’ Lees hier het hele artikel en bekijk welke heerlijke

Lees verder >
Nieuws

‘Pét-nat’: een bijzondere bubbel

De bubbelwijn: oorspronkelijk beschouwd als een mislukt project, tegenwoordig een feestelijke en populaire drank. Wist u dat deze bubbels niet altijd achteraf worden toegevoegd, maar ook door natuurlijke gisting tot stand kunnen komen? Deze methode wordt door makers ook wel ‘pétilant naturel’ of ‘pét-nat’ genoemd. Bij deze methode bottelt de

Lees verder >
aosta-valley-ciders
The Wine Petite

Aosta valley ciders: a rediscovery of an old tradition

With Christmas around the corner we all feel a bit more festive. And with this joyful feeling, what we think about in regards to drinking are spicy, rich beverages that can cope with cold wintery weather. So no better occasion than this one to introduce you to one of my

Lees verder >