Cidermakers overige landen

Onze zoektocht naar mooie ambachtelijke, maar bovenal lekkere ciders zal voorlopig niet stoppen. Regelmatig nemen wij nieuwe ciders in ons assortiment op. Op dit moment zijn naast Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje, de volgende landen in ons assortiment vertegenwoordigd: Zweden, Ierland en Duitsland.

Zweden: Brännland Cider

Uit scandinavië in het assortiment van Appels en Peren: Brännland. In 2010 begon Andreas Sundgren met het maken van Brännland cider in Noord Zweden. Na twee jaar testen en uitproberen, kwam hij tot de conclusie dat het klimaat en de appels beter geschikt waren voor het maken van ice cider. Net als in Canada wordt bij het maken van deze Zweedse Iscider gebruikt gemaakt van de winterse kou. 100% natuurlijk, bevroren sap afkomstig van appels uit de regio Västerbotten en van een geselecteerde appelteler in Zuid-Zweden, vormt de basis van een cider most die langzaam fermenteert tot Iscider. Er wordt verder niets aan deze ice cider toegevoegd. Naast de Iscider, is er inmiddels ook een Iscider Barrique die 12 maanden op rode wijnvaten heeft gelegen en Claim. Claim is een wat lichtere, zomerse variant van de Iscider. Verder maakt Brännland ook Just Cider en Pernilla Perle. Het sap dat overblijft na het maken van de Iscider, wordt gebruikt om deze Pernilla Perle cider te maken.

Luxemburg: Ramborn

Ramborn_cider_producer

Ramborn is de eerste cidermaker van Luxemburg. Samen met meer dan honderd boeren werken ze aan hun missie om de traditionele boomgaarden in het land te behouden en te verbeteren, waarbij ze een eerlijke prijs betalen voor het fruit.  

Het idee om een ​​Luxemburgse cider te maken ontstond toen drie oude vrienden op vakantie gingen naar het Verenigd Koninkrijk. Tijdens het drinken van lokale ciders deelden ze verhalen over hun ouders en grootouders, die lokale appels gebruikten om hun eigen cider te produceren. Vanuit dit gesprek kwam het besluit om een eigen cider in Luxemburg te maken van deze onaangeboorde bron van appels. 

De traditionele appelvariëteiten – vele uniek voor de regio – groeien in nabijgelegen boomgaarden. Deze boomgaarden zijn een vitale bron van biodiversiteit; volgens Ramborn zijn  het ‘de regenwouden van Europa die bescherming nodig hebben’.

De inspanningen om het Luxemburgse ‘regenwoud’ te beschermen werpt zijn vruchten af: regelmatig ontvangt Ramborn (internationale) prijzen voor hun inzet voor de biodiversiteit en het milieu.  Bovendien ontving het bedrijf in 2019 de B-corporation certificatie: dit betekent dat ze voldoen aan de hoogste standaard van maatschappelijk en milieuvriendelijke impact.

Duitsland: Kelterei Nöll

Kelterei Nöll Frankfurt

In 1962 startte de familie Nöll in Frankfurt in hun uit 1876 stammende kuiperij met het maken van cider, of zoals de Duitsers zeggen: Apfelwein. Dit type cider is een populaire drank in de regio Hessen en wordt vaak gemaakt van hand- of kookappels. Appelwijn bevat geen of nauwelijks koolzuur en heeft vaak een fris zuurtje. Kelterei Nöll heeft naast de traditionele appelwijnen ook een assortiment aan kwaliteitsciders, zoals de Sortenreiner Apfelweinen (een premium appelwijn gemaakt van één appelsoort), de Apfelschaumwein en de Apfel-secco. De ciders van Kelterei Nöll hebben inmiddels talloze prijzen ontvangen van Duitse Landwirtschafts-Gesellschaft.

Sinds de zomer van 2018 in ons assortiment o.a. Apfelschaumwein, Sortenreiner Apfelwein en Apfel-Secco.

Kelterei Nöll