Cider is een eeuwen oude drank die wordt gemaakt van gegist appelsap. Vooral in streken waar veel appels worden geteeld is cider populair. Belangrijke cider gebieden binnen Europa zijn: Zuidwest Engeland, Bretagne en Normandië in Frankrijk, Noord Spanje en Zuidwest Duitsland.
Bij Appels & Peren verkopen we alleen ambachtelijke cider: cider die wordt gemaakt van 100 % puur appelsap. Geen smaak, geur of kleurstoffen dus.
De alcohol ontstaat door het gistingsproces waarbij de natuurlijke suikers in de appels naar alcohol worden omgezet. De ciders zijn afkomstig van kleine en middelgrote producenten, die over het algemeen appels uit eigen boomgaard gebruiken.
Ambachtelijke cider is (net als wijn) een seizoensproduct, dit in tegenstelling tot de ciders die gemaakt worden door de grote commerciële cider producenten. Deze worden namelijk gemaakt van geconcentreerd appelsap (zo’n 35 à 50%) en glucose siroop (50 à 65%) en kunnen het hele jaar door geproduceerd worden.
Ambachtelijke cider wordt in de herfst (wanneer de appels rijp zijn) gemaakt. De cider vergist en rijpt in de winter en kan vanaf de zomer gedronken worden.