Cider is helaas een relatief onbekende drank in Nederland. Dat is eigenlijk vreemd, want Nederland is immers een echt appelland en in veel andere appellanden is het drinken van cider heel gewoon. In de US en Canada is real cider zelfs booming. De laatste jaren leggen meer en meer appelboeren en liefhebbers zich toe op het maken van een mooie cider. Op deze pagina presenteren wij de Nederlandse cidermakers die je in onze winkel kunt vinden.
De Vergeten Appel
De ambachtelijke ciders van De Vergeten Appel worden gemaakt van klassieke Nederlandse appels die niet meer voor de commerciële markt worden geteeld. Deze vergeten appels zijn uitsluitend afkomstig van kleine boomgaarden en van particulieren uit Tilburg en omgeving. Er worden in deze boomgaarden geen bestrijdingsmiddelen of meststoffen gebruikt, dus de appels zijn biologisch en puur natuur. De gebruikte appels worden met de hand geplukt zodat niks wordt verspild.
De ciders worden gemaakt van 100% puur sap en zijn op de fles nagegist. Deze gisting op de fles geeft de friszure, ietwat droge ciders een zeer aangename bubbel.
UWE / Cider&Ales
UWE Cider&Ales wordt gemaakt in de Betuwe, om precies te zijn in het buurtschap Merm in Elst. Daar maakt Jan Westerlaken cider van appels uit eigen boomgaarden. In 2009 zijn de eerste Engels ciderappelbomen aangeplant bij de boerderij. Het maken van cider is nu uitgegroeid tot een van de voornaamste bedrijvigheden. Het persen, fermenteren en bottelen vindt allemaal plaats op de boerderij. In 2018 is een nieuwe boomgaard aangeplant in de vorm van een voedselbos in park Lingezegen tussen Arnhem en Nijmegen. Daar groeien ook hopplanten, kweeperen en andere ingrediënten voor de ciders van UWE. Naast appelcider en perencider maak UWE ook Applebrandy (Nederlandse Calvados) en Pommeau. Sinds 2021 is UWE Cider&Ales in het proces om om te schakelen naar biologische producten.
Steve'z
Al drie generaties lang teelt de familie Diks met veel liefde en passie peren. Na een tijd lang in de fruitteelt actief te zijn geweest werd de aandacht van Frank Diks getrokken naar de teelt van druiven, met het idee om hier wijn van te gaan maken. Het idee om van de peren uit eigen teelt een drankje te gaan maken zat echter ook al een paar jaar in zijn hoofd. Zo ontstond de samenwerking met wijnmaker Diederik Beker van het Betuws Wijndomein om een ambachtelijke perencider te maken. Na een aantal onderzoeken en testen resulteerde dit in een unieke samenstelling van Nederlandse perenrassen uit eigen boomgaard. De heerlijke frisfruitige peren groeien in het Utrechtse dorpje Schalkwijk en in het plaatsje Meteren in de Betuwe.
Firma Appel en Peer
Een mooie naam, al zeggen wij het zelf, die de lading ook hier goed dekt! Appel en Peer maakt frisdroge appelciders uit hoogstamboomgaard de Voorne in Heerewaarden. De boomgaard is gelegen op een oud fort en ongeveer 120 jaar geleden aangeplant. Het grootste deel van de bomen is dan ook van deze leeftijd. In de loop van de tijd zijn er natuurlijk wel bomen bijgeplant en vervangen, iets wat hoort bij het onderhoud van een hoogstamboomgaard.
De boomgaard wordt op dit moment beheerd door Natuurmonumenten. Dit houdt in dat er geen bestrijdingsmiddelen of meststoffen worden gebruikt. Wel wordt de ondergrond van het voorjaar tot voor de oogst begraasd, wat voor natuurlijke bemesting zorgt en de diversiteit in begroeiing onder de boomgaard versterkt.
De cider is een initiatief van Anita Koster en Jan Willem Pette.
Elegast
Elegast maakt cider van appels uit hoogstamboomgaarden in de buurt van Utrecht. In historische landgoederen worden deze bijzondere landschapselementen met oude rassen in stand gehouden, maar weinig of niet geoogst. Om een nieuw inkomstenmodel ervoor te genereren voor organiseert Elegast oogstdagen voor vrijwilligers, waarna appelcider gemaakt wordt van de bijzondere soorten. De opvatting is in Nederland vaak geweest dat er geen cider te maken is van onze appels. Dat daar speciale ciderappels voor nodig zijn. Dat is zo als je een Britse of Franse stijl cider wil maken. Toen Elegast-oprichter Arjen Meeuwsen in Portland, Oregon, woonde, merkte hij de grote populariteit van cider, die gemaakt wordt van de gewone hand- en kookappels die wij ook kennen. Als landschapsarchitect was hij bekend met de instandhouding kosten en teruglopende subsidies voor onrendabele boomgaarden. Tegelijkertijd merkte Arjen dat veel leeftijdsgenoten op zoek zijn naar een kans om meer buiten te zijn en actief iets te maken met elkaar. Daarom besloot hij bij terugkomst een Amerikaanse stijl cider te maken. Samen met studievriend Teun Durlinger maakt hij dit bijzondere streekproduct, dat voor onder andere Staatsbosbeheer nieuwe inkomsten genereert.
Redlove
De Redlove appel is een twintigtal jaren geleden in het wild ontdekt in het Zwitserse Thurgau. In Nederland is Jacco Merkens uit Werkhoven de enige teler die dit nieuwe ras kweekt. Duurzaamheid, kwaliteit en het zoveel mogelijk vermijden van bestrijdingsmiddelen staan hierbij voorop. Behalve dat de appel na twintig jaren veredelen prima geschikt is als handappel, maakt Jacco in samenwerking met o.a. Betuws Wijndomein ook appelcider, moes en sap van deze appel. Het karakteristieke rode vruchtvlees geeft het sap een rijk aroma en een friszure balans.
Gaasper Cider
Cidermaker Mathijs Petri is in de leer geweest in Herefordshire op de anarchistische boerderij van Mike Johnson. Onder diens hoede leerde hij, naast het drinken van cider uit koffiemokken, de traditionele Engelse kijk op het ambacht. Door te experimenteren heeft Mathijs enkele ouderwetse appelrassen gevonden die goed bevielen en hij heeft bitterzoete appelsoorten in zijn boomgaard aangeplant. Aanvankelijk werkte hij in de Beemster, maar vanaf 2019 gebruikt hij appels uit het boerenland ten zuiden van Amsterdam. Het resultaat is een makkelijk drinkbare cider, fris en opwekkend als een zomerse prosecco.