Eric Bordelet
Eric Bordelet is misschien wel een van de meest bejubelde cidermakers wereldwijd. Bijna 25 jaar geleden maakte Bordelet een carrièreswitch als sommelier bij het Parijse 3-Michelinsterrenrestaurant Arpège en nam hij het heft in handen van de familieboomgaarden. In het Normandische Charchigné teelt hij op biodynamische wijze zo’n 20 appelcider- en 15 poiréperensoorten. Na het met de hand plukken en 3-9 weken drogen, wordt het fijngesneden fruit met een houten pers handmatig geperst. Het resultaat na enkele maanden gisting bij 5-10 graden: verfijnde ciders en poirés.
François Séhédic
Domaine de Kervéguen
Domaine de Kervéguen is een familiebedrijf in Bretagne dat al vier generaties lang cider produceert. En wel op bijzondere wijze: namelijk met een Coquart pers oftewel een champagnepers. Na het persen wordt het sap gefermenteerd op houten vaten wat bijdraagt aan de smaakontwikkeling van de cider. Het resultaat: zeer smakelijke en complexe biologisch gecertificeerde ciders die aan het Elysée geleverd mogen worden.
Ferme des Landes
Lemasson
De familie Lemasson runt al generaties een boederij in Normandië. In 1988 is de boerderij biologisch gecertificeerd. Daniel Lemasson verhuisde de cidermakerij in 2004 naar Cametours, waar hij met passie biologische cider en calvados maakt van 22 verschillende ciderappelrassen.
Bordatto
Bixintxo Aphaule begon zijn carrière als wijnmaker, maar al snel groeide zijn liefde voor cider. Om dichter bij huis en de Baskische tradities te blijven besloot hij samen met zijn vrouw Pascale in 2001 om cider te produceren. De ciders worden gemaakt van lokale appelsoorten uit eigen boomgaard en uit boomgaarden van omringende boerderijen.
Les Bulles Ardennaises
Sinds half jaren negentig is deze cidrerie in Lalobbe (Champagne-Ardennes) in bedrijf. De zeven cider boomgaarden worden bestierd door Etienne en Blandine Capitaine. Behalve ‘normale’ cider en poiré maken ze nog een groot aantal andere dranken op basis van cider met toevoegingen van fruitsap. Verder in het assortiment van Les Bulles: een groot aantal vruchtensappen, azijn van poiré en cidre en een alcoholvrije mousserende appeldrank.
Manoir du Kinkiz
Manoir du Kinkiz, een Franse ciderproducent uit Bretagne, produceert ciders die regelmatig in de prijzen vallen. Kennis die generaties lang is doorgegeven zorgt voor ciders van kwaliteit en met bijzondere smaken. In de eigen boomgaarden worden 21 verschillende appelrassen gekweekt die handmatig worden geraapt. De ciderappels worden vervolgens zorgvuldig tot een blend samengesteld, gemalen, gefermenteerd en op eikenhouten vaten gerijpt.
Le Père Jules
Ferme de Billy
Vlak bij Caen in Normandië (het dorpje Rots) maakt de familie Vauvrecy sinds de jaren ’80 cider en calvados. In de boomgaarden van Ferme de Billy staan, naast een oud kapelletje, ongeveer 24.000 appelbomen van 16 verschillende appelrassen zowel hoogstam als laagstam. De cider wordt gebotteld terwijl hij nog fermenteert waardoor natuurlijk koolzuur ontstaat.
Famille Dupont
Het Domaine Famille Dupont is gelegen in het hart van de Normandische regio Pays d’Auge in Victot-Pontfol. Het is een familiebedrijf dat sinds 1887 top calvados en ciders produceert. In eigendom van de familie sinds 1916 en vanaf 1980 door Etienne Dupont echt gespecialiseerd in deze dranken. Anne-Pamy, de dochter van Étienne, is vandaag de dag verantwoordelijk voor het bedrijf dat als zeer modern gezien kan worden. De benadering van cider is ook wat anders dan bij andere producenten: ze hebben hiervoor een wijnmaker in dienst. Het resultaat is een gevarieerd assortiment ciders voor verschillende momenten.
Château de Lézergué
De Cidrerie de Château de Lézergué is gelegen in de Bretonse streek Cornouaille. Een streek die een lange traditie kent op het gebied van cider maken.
De drie broers (Guillaume -op de foto hierboven-, Matthieu en Joseph) maken hier met passie hun met medailles onderscheiden ciders. Château Lézergué heeft zo’n 30 hectaren appelboomgaarden, die door hun ligging en de grond waarop ze staan, ciderappelen van uitzonderlijke kwaliteit opleveren.
Théo Capelle
Het ciderhuis van Théo Capelle is een familiebedrijf in Normandië waar de kennis al generaties lang wordt doorgegeven en waar veel belang aan familiewaarden wordt gehecht. In 2007 is het bedrijf overgenomen door zoon Ludovic, maar Théo is nooit ver weg van de boerderij.
De ciders en calvados die zij produceren wordt uitsluitend gemaakt van appels uit eigen boomgaarden. Het sap wordt langzaam gefermenteerd en tijdens het proces veelvuldig getest om tot de beste kwaliteit te komen. Vervolgens wordt de cider op de fles nagegist en krijgt het de kans verder te rijpen in de kelders van het ciderhuis tot het smaakvolle en bruisende ciders zijn.
TOPA Cidre Basque
Greg en Pascal, de oprichters van TOPA, wilden de historische Baskische cider een modern jasje geven. Met respect voor de lokale tradities hebben zij een 100% Baskische en natuurlijke cider ontwikkeld die de staat voor de mentaliteit van het Baskenland.
TOPA is gemaakt van meer dan twaalf appelsoorten (o.a. Anisa, Urteby, Errezilla, Minxuli, Mendiola, Gordin Xuri, Eri Sagarra, Ondometxa). De onbehandelde appels komen van lokale boeren die respect hebben voor de natuur en de originaliteit van de appelrassen.
Domaine Johanna Cécillon
De ciders van Domaine Johanna Cecillon worden geproduceerd door het Franse paar Johanna en Louis. Zij zijn de eigenaren van elf hectare grond in de gemeenten Sévignac en Trédias, in het noorden van Bretagne.
In deze boomgaarden groeien zij 14 verschillende soorten speciale cider appels. Vandaar dat ze niet alleen zoete appels hebben, maar ook zure en bitterzoete appels. Als gevolg dat al deze appels een bijzondere eigen smaak aan de ciders geven. De bomengaarden zijn zeer ongerept, ze gebruiken geen chemicaliën uit respect voor de natuur. Bovendien is er ongerepte en natuurlijke begroeiing rondom de bomen en de boomgaarden.
Daarnaast zijn de ciders van Domaine Cecillon biologisch en er wordt geen sulfiet aan toegevoegd. De appelen worden met de hand geplukt en op een droge plaats opgeslagen in zakken tot dat zij de juiste rijpheid hebben. Daarna vindt de fermentatie plaats in tanks. Vervolgens vindt de assemblage plaats in eikenhouten vaten, met natuurlijk gist. Het koolzuur ontstaat natuurlijk, na het bottelen.
L'Apothicaire
Cidrerie l’Apothicaire is in 2018 opgericht door Matthieu Huet. Na meerdere jaren werkzaam te zijn geweest als apotheker, besloot hij het roer om te gooien en een cidrerie te beginnen. Na een jaar van voorbereiding vestigde hij zich in het zuidwesten van Bretagne (Finistère) in het plaatsje Clohars-Carnoët, waar hij ook is opgegroeid.
Bepalend voor zijn keuze voor Clohars-Carnoët was het feit dat er van oudsher veel cider wordt gemaakt in dit dorp. Hierdoor zijn er veel (cider)appelen voor handen. Daarnaast ligt het dorp binnen het gebied van de AOP (Appellation d’Origine Controlé) Cornouaille. De enige streek in Bretagne met een AOP voor cider, Pommeau en Lambik.
Matthieu maakt samen met zijn vrouw Nolwenn op natuurlijke en traditionele wijze cider. Een getalenteerde nieuwe cidermaker, die op dit moment nog een zeer beperkt aantal flessen produceert. We zijn heel erg trots dat we een aantal dozen hebben kunnen inkopen voor ciderliefhebbers !
La Cave Normande
Het familiebedrijf La Cave Normande van de familie Geusdon bestaat al sinds 1950. Het bedrijf is onderdeel van de appellatie Domfrontais, een garantie voor hoge kwaliteit.
Op de boerderij van de familie staan honderd jaar oude appel- en perenbomen geplant door de oudere generaties Geusdon. De boomgaard bestaat uit onder andere de typische Domfrontais-variëteiten zoals Plant de Blanc, Fausset, Blot, Champagne en Gros Gontier.
Ferme d'Hotte
Aan de zuidkant van de Champagnestreek in Frankrijk ligt de streek ‘pays d’othe’, waar al sinds de 16e eeuw cider geproduceerd wordt. Zo ook door Ferme d’Hotte, die hier al dertig jaar cider maakt in het plaatsje Eaux-Puiseau. Deze streek is een populaire ciderstreek, vanwege de 40 soorten streekeigen ciderappelen. Dit waren oorspronkelijk wilde appelsoorten, maar door de hoeveelheid cider die hier geproduceerd werd is men deze appelen gaan kweken.
De appels die gebruikt worden voor de ciders van Ferme d’Hotte worden in eigen, biologische boomgaarden geteeld. De bomen staan in een heuvelachtig landschap met een ondiepe, kalkhoudende bodem met een hoog kleigehalte. Deze is tevens rijk aan vuursteen, wat een kenmerkende minerale smaak toevoegt aan de ciders.
Ferme d’Hotte beschikt over twee soorten boomgaarden. De traditionele hoogstamboomgaarden worden met de hand geplukt en moderne laagstamboomgaarden worden machinaal geplukt. Beide worden vrijwel direct na de oogst geperst. Na een vergisting van 3 à 4 maanden worden de ciders gebotteld en vindt er een tweede vergisting plaats op de fles. Dit is een methode die zeer gebruikelijk is in de Champagne-streek.
Ferme de la Poulardière
In Saint-Fraimbault (Orne, Basse-Normandie) staat sinds 1998 de biologisch gecertificeerde boerderij Ferme de la Poulardière van de broers Dominique, Michel en Stephane Leroyer. Zij produceren cider, poiré, fruitsappen en vinaigre de cidre. Het is een gemengd bedrijf waar de melkkoeien zorgen voor de bemesting van de boomgaarden tijdens het groeiseizoen.
Melenig
Gelegen in het hart van het binnenland van Cornouaille, ligt de ciderie van Melenig.
Melenig bestaat uit zeven hectare boomgaarden van zeven traditionele soorten ciderappels! Daar worden deze appels biologisch geteeld. Ciderie Melenig bied een zeer onderscheidende en originele productie.
Christian Toullec en Christian Saccardy combineren hun talenten en knowhow om het beste eruit te halen. Als gevolg dat zij de enige zijn die een biologische AOP Cornouaille-cider aanbieden!
Bekijk hier alle ciders van Ciderie Melenig.