Hieronder korte beschrijvingen van een aantal cidermakers uit het Verenigd Koninkrijk van wie wij ciders en/of perry’s in onze winkel verkopen.
Spreekt het verhaal van één van deze cidermakers je aan en ben je benieuwd welke ciders wij verkopen, klik dan op de naam en de pagina van onze webshop met deze ciders opent zich…
Burrow Hill
Al meer dan 150 jaar wordt in Kingsburry Episcopi (Somerset) cider gemaakt van het pure sap van lokale ciderappels. Tim Stoddart en Julian Temperley zijn verantwoordelijk voor het blenden van de verschillende soorten. Behalve cider en perry maken ze ook cider brandy, een destillaat dat door de Slowfoodbeweging in de Ark van de Smaak is geplaatst.
Newton Court Cider
Paul Stephens en zijn vader maken al jaren cider en perry. Behalve hun boomgaarden in Leominster (Herefordshire) hebben deze landbouwingenieurs ook biologisch grasland en een kudde schapen.
Onze Newton Court ciders zijn tijdelijk uitverkocht.
Pilton Cider
Pilton is een ambachtelijke producent, opgericht door Martin Berkeley, in het hart van Somerset. Berkeley maakt gebruik van de eeuwenoude methode keeving, die ook veel in Frankrijk wordt gebruikt. De vergisting vindt gedurende zes maanden plaats in een koele Victoriaanse kelder. De cider wordt gebotteld terwijl hij nog door fermenteert en ontwikkelt zo een natuurlijke fijne bubbel.
Apple County Cider
Op de Whitehouse Farm bij Skenfrith in Monmouthshire wordt van 100% verst geperste ciderappels Apple County cider gemaakt. De boomgaarden stammen al uit 1969 en in 2014 zijn Stephanie en Ben Culpin hun eigen cidermerk begonnen. Naast cider van ciderappelsoorten als Yarlington Mill, Vilberie en Dabinett, maken de Culpins ook cider met rabarber en bv. framboos.
Dunkertons
In 1980 werd in Pembridge (Herefordshire) de eerste biologisch gecertificeerde cidermaker van Engeland opgericht. Dunkertons gebruikt alleen maar de best smakende traditionele appel- en perensoorten. Deze worden apart geplukt, geperst, vergist en minimaal een jaar gelagerd. Vervolgens worden de verschillende ciders gebruikt om te blenden. Sommige ciders bevatten 10 of meer soorten maar de familie Dunkerton maakt ook een aantal smakelijke single variety ciders.
Oliver’s
Tom Oliver is een bevlogen man en wordt wereldwijd gezien als een soort Johan Cruyff onder de perrymakers. Hij mag trots zijn op zijn met talloze prijzen onderscheiden ciders en perries. De onbespoten ciderappels worden met de hand geplukt en in kleine batches vergist met zo min mogelijk inmenging van de cidermaker. In Ocle Pychard (Herefordshire) werkt Oliver op traditionele wijze, maar hij is ook vernieuwend bezig met innovatieve productiemethodes en samenwerkingsverbanden met andere cidermakers.
Cotswold Cider Company
De Cotswold Cider Company smaakt op kleine schaal natuurlijke ciders. Deze ciders, met bijzondere smaken, bevatten geen kunstmatige toevoegingen en zijn gemaakt van de oude appelrassen uit de lokale omgeving. Even zo bijzonder zijn wel de namen van de ciders, zoals No Brainer, Blow Horn en Sweet Cheeks.
Gregg’s Pit
James Marsden kocht Gregg’s Pit in 1992 en begon met het renoveren van de jarenlang verwaarloosde cottage en de boomgaard met vele variëteiten ciderappel- en perrypeerbomen. De leeftijd van sommige bomen ging zo ver als 270 jaar terug. Op de open plekken plantte hij nieuwe bomen aan.
In 1994 maakte hij de eerste jaargang perry waarmee hij een traditie in ere herstelde, die sinds de 20-er jaren niet meer had plaatsgevonden. James werd in 1998 vergezeld door Helen Woodman. Samen maken ze echte Herefordshire cider en perry van 100% sap van traditionele appel- en perensoorten uit hoogstam boomgaarden. De boomgaarden liggen rond het dorpje Much Marcle en worden biologisch onderhouden.
Once Upon A Tree
De Dragon Orchard in Putley (Herefordshire) bestaat al ruim 90 jaar als een kleine traditionele fruitboomgaard van de familie Stanier (Norman en Ann). Het cidermerk Once Upon A Tree is in 2008 opgericht in samenwerking met Simon en Hannay Day. Simon is cidermaker en wijnmaker. Behalve cider maakt Once Upon A Tree ook perry.
Perry’s
In Dowlish Wake (Somerset) gebruikt Perry’s de hashtag craft not crap en zijn ze erg trots op hun product. Het familiebedrijf (sinds 1920) is nu in handen van George Perry. Hij werkt eigenlijk op dezelfde manier als zijn over-overgrootvader 90 jaar geleden. Met zo min mogelijk inmenging van de maker en zo min mogelijk toevoegingen aan het pure sap van de beste soorten Somerset ciderappels. In tegenstelling tot wat de familienaam suggereert, maakt Perry’s alleen cider.