Spanje kent een rijke en zeer lange cidertraditie in de Noord-Spaanse regio Asturië. De escanciador schenkt daar in de sidreria vanaf zo hoog mogelijk de sidra in het typische glas. De licht mousserende sidra die nu veel lucht gekregen heeft, moet snel gedronken worden voor het beste effect. Naast deze traditionele sidra natural, is er de sidra gemaakt volgens de champagne methode. Appels & Peren importeert van twee Spaanse ciderhuizen, beide gevestigd in het kleine plaatsje Villaviciosa, een lijn van verschillende ciders. Lekker als aperitief, bij tapas maar ook bv. bij sushi.
El Gobernador
De gebroeders Martinez Sopena zijn op relatief jonge leeftijd begonnen met het produceren van cider. Eerst met het ciderhuis El Pharaoh, later met El Gobernador. Hoewel het ciderhuis zelf erg modern is, wordt wel volgens de traditionele methodes van Asturië geproduceerd. De appels komen van eigen boomgaarden, worden met de hand geraapt en worden na de fermentatie op houten vaten gerijpt.
Een van hun ciders in ons assortiment is de Emilio Martinez Brut Nature, gemaakt van drie verschillende soorten appels. De EM is een stevige sparkling cider met wat citrustinten, gemaakt volgens de traditionele champagne-methode. De EM heeft hierdoor een elegante bubbel!
El Gaitero
Fabrica Sidra El Gaitero produceert al sinds de 19e eeuw traditionele Asturische ciders die tegenwoordig in heel Spanje bekend zijn. El Gaitero maakt o.a. natuurlijke ciders volgens de traditionele Asturische methode. Voor het maken van deze ciders worden traditionele appelrassen uit eigen en lokale boomgaarden gebruikt.
De Pomarina Natural is zo’n cider voor de liefhebber van natuurlijke en traditionele Spaanse ciders. Bijzonder aan deze cider is dat deze niet volgens de traditionele escanciar methode hoeft worden ingeschonken. Bij deze methode wordt de cider vanaf een hoogte ingeschonken, net tegen de rand van het glas, om zo meer zuurstof bij de cider te vermengen. De Pomarina Natural is een zeer frisse, maar ook fruitige cider met veel aroma’s van citrus en groene appel en een licht bittere afdronk. Deze cider past perfect bij lichtere maaltijden, zoals vis, zeevruchten of frisse salades.