Nederlandse cidermakers

Cider is helaas een relatief onbekende drank in Nederland. Dat is eigenlijk vreemd, want Nederland is immers een echt appelland en in veel andere appellanden is het drinken van cider heel gewoon. In de US en Canada is real cider zelfs booming. De laatste jaren leggen meer en meer appelboeren en liefhebbers zich toe op het maken van een mooie cider. Op deze pagina presenteren wij de Nederlandse cidermakers die je in onze winkel kunt vinden.

UWE / Groot Merm

Jan Westerlaken UWE Betuwe Cider

UWE Betuwe Cider wordt gemaakt in de Betuwe, om precies te zijn in het buurtschap Merm in Elst. Daar maakt Jan Westerlaken cider van appels uit zijn eigen boomgaard. Op zijn boerderij Groot Merm wordt al generaties lang fruit geteeld. Negen jaar geleden zijn er Engels en Franse ciderappelbomen aangeplant. Het maken van cider is nu uitgegroeid tot een van de voornaamste bedrijvigheden voor hem en zijn bedrijf Groot Merm. Het persen, fermenteren en bottelen vindt allemaal plaats op de boerderij.

www.uwecider.nl

UWE

Gaasper Cider

Cidermaker Mathijs Petri is in de leer geweest in Herefordshire op de anarchistische boerderij van Mike Johnson. Onder diens hoede leerde hij, naast het drinken van cider uit koffiemokken, de traditionele Engelse kijk op het ambacht. Door te experimenteren heeft Mathijs enkele ouderwetse appelrassen gevonden die goed bevielen en hij heeft bitterzoete appelsoorten in zijn boomgaard aangeplant. Aanvankelijk werkte hij in de Beemster, maar vanaf 2019 gebruikt hij appels uit het boerenland ten zuiden van Amsterdam. Het resultaat is een makkelijk drinkbare cider, fris en opwekkend als een zomerse prosecco.

Beemster Cider

Elegast

Elegast maakt cider van appels uit hoogstamboomgaarden in de buurt van Utrecht. In historische landgoederen worden deze bijzondere landschapselementen met oude rassen in stand gehouden, maar weinig of niet geoogst. Om een nieuw inkomstenmodel ervoor te genereren voor organiseert Elegast oogstdagen voor vrijwilligers, waarna appelcider gemaakt wordt van de bijzondere soorten.
De opvatting is in Nederland vaak geweest dat er geen cider te maken is van onze appels. Dat daar speciale ciderappels voor nodig zijn. Dat is zo als je een Britse of Franse stijl cider wil maken.
Toen Elegast-oprichter Arjen Meeuwsen in Portland, Oregon, woonde, merkte hij de grote populariteit van cider, die gemaakt wordt van de gewone hand- en kookappels die wij ook kennen. Als landschapsarchitect was hij bekend met de instandhoudingskosten en teruglopende subsidies voor onrendabele boomgaarden. Tegelijkertijd merkte Arjen dat veel leeftijdsgenoten op zoek zijn naar een kans om meer buiten te zijn en actief iets te maken met elkaar. Daarom besloot hij bij terugkomst een Amerikaanse stijl cider te maken. Samen met studievriend Teun Durlinger maakt hij dit bijzondere streekproduct, dat voor onder andere Staatsbosbeheer nieuwe inkomsten genereert.

www.elegastdistillery.com

Elegast cidery & distillery

Steve’z

Al drie generaties lang teelt de familie Diks met veel liefde en passie peren. Na een tijd lang in de fruitteelt actief te zijn geweest werd de aandacht van Frank Diks getrokken naar de teelt van druiven, met het idee om hier wijn van te gaan maken. Het idee om van de peren uit eigen teelt een drankje te gaan maken zat echter ook al een paar jaar in zijn hoofd. Zo ontstond de samenwerking met wijnmaker Diederik Beker van het Betuws Wijndomein om een ambachtelijke perencider te maken. Na een aantal onderzoeken en testen resulteerde dit in een unieke samenstelling van Nederlandse perenrassen uit eigen boomgaard. De heerlijke frisfruitige peren groeien in het Utrechtse dorpje Schalkwijk en in het plaatsje Meteren in de Betuwe.

www.stevez.eu

Steve's Perencider

De Vergeten Appel

De ambachtelijke ciders van De Vergeten Appel worden gemaakt van klassieke Nederlandse appels die niet meer voor de commerciële markt worden geteeld. Deze vergeten appels zijn uitsluitend afkomstig van kleine boomgaarden en van particulieren uit Tilburg en omgeving. Er worden in deze boomgaarden geen bestrijdingsmiddelen of meststoffen gebruikt, dus de appels zijn biologisch en puur natuur. De gebruikte appels worden met de hand geplukt zodat niks wordt verspild.
De ciders worden gemaakt van 100% puur sap en zijn op de fles nagegist. Deze gisting op de fles geeft de friszure, ietswat droge ciders een zeer aangename bubbel.

www.devergetenappel.nl

Redlove appelboomgaard

Stokerij Lubberhuizen

Stokerij Lubberhuizen is gevestigd in Varik. Het is de eerste stokerij die in de Betuwe op ambachtelijk wijze zonder toevoegingen eau de vie stookt uit volrijp fruit. Ze produceren pure eau de vie van fruit uit de Betuwe, zonder smaak toevoegingen. Het rijpe fruit wordt na levering eerst vergist op hun erf in een van de monumentale panden. Nadat de gisten hun werk hebben gedaan, word het zuivere eau de vie op ambachtelijke wijze gestookt. Dit gebeurd in twee stookrondes: de ruwstook en de fijnstook. Vooral bij dit tweede distillatieproces komt het vakmanschap en de ervaring van de stokers om de hoek kijken. Een aantal van de Eaux de Vie wordt enkele jaren gerijpt in eikenhouten vaten en de rest rust enige tijd in glazen dame-jeannes (mandflessen). Het assortiment heeft diverse smaken, waaronder de Betuwer Peer, Betuwer Appel, Kweepeer en Betuws Goud.

www.stokerijlubberhuizen.nl

Stokerij Lubberhuizen