Diner

Vanuit onze overtuiging dat niet alleen iedereen maar ook voor elk moment de juiste cider gevonden moet kunnen worden, doen wij hier een aantal suggesties voor verschillende momenten en daarbij lekkere en leuke cider – spijs combinaties.

Heb je nog lekkere tips voor ons? Laat het ons weten!

Zeevruchten & sushi

Pomarina en sushi

Dupont Cuvée Colette

De topper van het huis Dupont is echt beendroog. De Cuvée Colette vormt een prachtige combinatie met oesters of andere schelpdieren, maar kan ook prima met gerookte vis zonder te worden overschaduwd.

El Gaitero Pomarina Espumosa

Een droge cider van traditionele appelsoorten uit eigen boomgaard en uit lokale boomgaarden uit de omgeving. Gefermenteerd met natuurlijke gisten en een tweede keer vergist op de fles met gistisolaten uit de eigen ciderkelder. Een perfecte begeleider van sushi.

Kaas

Er zijn een honderdtal verschillende combinaties mogelijk natuurlijk, een paar zijn gewoon zo voor de hand liggend dat we ze bijna overslaan…

Camembert Fermier, een licht aardse, mooie romige, beetje pittige boerencamembert gaat het beste met een Normandische cider uit de buurt. Wij hebben daarvoor diverse ultieme begeleiders, zoals de Cidre Cotentin van Théo Capelle.

In de Pays d’Auge, het hart van de calvadosstreek, worden kazen ook weleens gewassen in de calvados. Dit om de roodflora te bevorderen. Het levert een kaas op met een wat scherpere smaak en echt wat calvados tonen. Domaine Dupont, gelegen in deze streek en zelf zeker geen onverdienstelijk calvados producent, maakt de Cidre Réserve. Deze cider wordt gelagerd op eikenhouten vaten, die gebruikt zijn voor calvados, hetgeen een een-tweetje scoort met de kaas.

Kip

Manoir du Kinkiz Cidre Cornouaille AOP

Cornouaille is een bitterzoete cider met een aards, bijna rokerig aroma. De cider is redelijk zoet van smaak, maar bevat ook zeer veel aangename tannines die voor een droge afdronk zorgen en een geroosterde kip goed aankunnen.

Ferme de la Poulardière

Een biologische cider die door zijn frisse appeltonen de ideale disgenoot van poulet à la Normande is, kip gegaard in de cider.

Kruidig, pittig eten zoals een Thaise curry

The Cotswold Cider Company ‘No Brainer’

De licht zoete tonen van de No Brainer pakken het pittige van een Thaise curry fraai op. Samen komen ze helemaal in balans.

Perry’s Grey Heron

Deze cider voor de iets gevorderde drinker combineert een fruitzoetje met een licht bittere en frisse afdronk en gaat volop een verbinding aan met de kruidige scherpte van een groene curry.

Matured Cheddar

cave-aged-cheddar

Cheddar heeft ten onrechte een slechte naam. Vergelijk het met Gouda kaas die overal slecht nagemaakt wordt. De beste vind je bij de bron en als hij dan ook nog eens goed gerijpt is, roept het hartige van de kaas om een zoete tegenhanger. The Wonder van Once Upon A Tree is dat. Gemaakt van dessertperen geeft deze iced pear wine tegengas bij de kaas en samen vormen ze een perfect duo.

Geroosterd varkensvlees

Oliver’s Posh Scrumpy

Mooie sprankelende cider van Tom Oliver met een volle appelsmaak en natuurlijk op de fles ontwikkeld koolzuur. Gemaakt van 100% bitterzoete ciderappels, zonder conserveringsmiddelen, ongefilterd en niet gepasteuriseerd. Let bij het uitschenken op het depot in de fles.

Zoet dessert

Hier zijn een aantal doux (=zoete) ciders prima op hun plaats. Maar een ice cider of cidre de glace is vaak de ultieme begeleiding. Cidre de glace wordt gemaakt door cryoconcentratie: een proces waarbij het ongegiste sap sterk gekoeld wordt. Het waterige bestanddeel in het sap kristalliseert en kan verwijderd worden. Hierdoor ontstaat een zeer geconcentreerd sap.

Zo’n cidre de glace is Dupont Givre. Een tarte Tatin in de fles: hoog geconcentreerd, karamelachtige tonen maar ook gedroogd fruit als perzik, rozijnen en zwarte bes. Deze cider in combinatie met een stukje tarte Tatin is echt ongelofelijk lekker.