Franse cidermakers

Met gepaste trots presenteren wij hieronder de cidermakers uit Frankrijk van wie we ciders en/of poirés in onze winkel verkopen. Vooral uit Normandië en Bretagne, maar bv. ook uit de Champagne-Ardenne en Baskenland.

Eric Bordelet

Eric Bordelet is misschien wel een van de meest bejubelde cidermakers wereldwijd. Bijna 25 jaar geleden maakte Bordelet een carrièreswitch als sommelier bij het Parijse 3-Michelinsterrenrestaurant Arpège en nam hij het heft in handen van de familieboomgaarden. In het Normandische Charchigné teelt hij op biodynamische wijze zo’n 20 appelcider- en 15 poiréperensoorten. Na het met de hand plukken en 3-9 weken drogen, wordt het fijngesneden fruit met een houten pers handmatig geperst. Het resultaat na enkele maanden gisting bij 5-10 graden: verfijnde ciders en poirés.

François Séhédic

Séhédic Cidre
Het Bretonse familiebedrijf Séhédic bestaat sinds 1950 en is biologisch gecertificeerd. Séhédic heeft bijna 20 hectare aan boomgaarden in de streek Fouesnant. In deze boomgaarden telen zij zo’n dertig verschillende soorten ciderappelen. Het merendeel van deze soorten, zijn soorten die van oorsprong uit de streken Fouesnant en Cornouaille komen. Ongeveer 1/3 deel van de bomen zijn hoogstam bomen, de overige laagstam. Er wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. De appelen worden gedeeltelijk met de hand geplukt en verder geraapt met een speciale machine: de ramasseuse automotrice. Ook bij de productie van de cider combineert Séhédic authentieke methodes met moderne apparatuur.

Domaine de Kervéguen

Kervéguen cidre Elysée

Domaine de Kervéguen is een familiebedrijf in Bretagne dat al vier generaties lang cider produceert. En wel op bijzondere wijze: namelijk met een Coquart pers oftewel een champagnepers. Na het persen wordt het sap gefermenteerd op houten vaten wat bijdraagt aan de smaakontwikkeling van de cider. Het resultaat: zeer smakelijke en complexe biologisch gecertificeerde ciders die aan het Elysée geleverd mogen worden.

Ferme des Landes

Jehan Lefèvre Ferme des Landes
Sinds 1997 produceert Jehan Lefèvre zijn eigen ciders, sappen en azijn op zijn boerderij Les Landes in Bretagne. De boerderij omvat 12 hectare aan boomgaarden waar verschillende appelsoorten groeien. De ciders zijn biologisch, gemaakt van eigen en lokale appels en zijn gemaakt van 100% puur sap zonder toevoegingen.

Lemasson

Daniel Lemasson Cidre

De familie Lemasson runt al generaties een boederij in Normandië. In 1988 is de boerderij biologisch gecertificeerd. Daniel Lemasson verhuisde de cidermakerij in 2004 naar Cametours, waar hij met passie biologische cider en calvados maakt van 22 verschillende ciderappelrassen.

Bordatto

Bordatto cidre

Bixintxo Aphaule begon zijn carrière als wijnmaker, maar al snel groeide zijn liefde voor cider. Om dichter bij huis en de Baskische tradities te blijven besloot hij samen met zijn vrouw Pascale in 2001 om cider te produceren. De ciders worden gemaakt van lokale appelsoorten uit eigen boomgaard en uit boomgaarden van omringende boerderijen.

Les Bulles Ardennaises

Sinds half jaren negentig is deze cidrerie in Lalobbe (Champagne-Ardennes) in bedrijf. De zeven cider boomgaarden worden bestierd door Etienne en Blandine Capitaine. Behalve ‘normale’ cider en poiré maken ze nog een groot aantal andere dranken op basis van cider met toevoegingen van fruitsap. Verder in het assortiment van Les Bulles: een groot aantal vruchtensappen, azijn van poiré en cidre en een alcoholvrije mousserende appeldrank.

Manoir du Kinkiz

Cidrerie Manoir du Kinkiz

Manoir du Kinkiz, een Franse ciderproducent uit Bretagne, produceert ciders die regelmatig in de prijzen vallen. Kennis die generaties lang is doorgegeven zorgt voor ciders van kwaliteit en met bijzondere smaken. In de eigen boomgaarden worden 21 verschillende appelrassen gekweekt die handmatig worden geraapt. De ciderappels worden vervolgens zorgvuldig tot een blend samengesteld, gemalen, gefermenteerd en op eikenhouten vaten gerijpt.

Le Père Jules

Le Père Jules 3 generations out of 4
Le Père Jules is een familiebedrijf in Normandië opgericht in 1919 door Jules Desfrièches. In 1923 is ‘vader Jules’ ook begonnen met het maken van calvados. De ciderappels (en peren) komen uit eigen hoogstamboomgaarden zodat de ciders het IGP (Indication Géographique Protégée) keurmerk dragen en de calvados het Appellation Calvados Pays d’Auge Contrôlée. Vandaag de dag zijn er drie generaties Desfrièches betrokken bij het op traditionele wijze maken van cider, poiré en calvados.

Ferme de Billy

Vlak bij Caen in Normandië (het dorpje Rots) maakt de familie Vauvrecy sinds de jaren ’80 cider en calvados. In de boomgaarden van Ferme de Billy staan, naast een oud kapelletje, ongeveer 24.000 appelbomen van 16 verschillende appelrassen zowel hoogstam als laagstam. De cider wordt gebotteld terwijl hij nog fermenteert waardoor natuurlijk koolzuur ontstaat.

Famille Dupont

Het Domaine Famille Dupont is gelegen in het hart van de Normandische regio Pays d’Auge in Victot-Pontfol. Het is een familiebedrijf dat sinds 1887 top calvados en ciders produceert. In eigendom van de familie sinds 1916 en vanaf 1980 door Etienne Dupont echt gespecialiseerd in deze dranken. Anne-Pamy, de dochter van Étienne, is vandaag de dag verantwoordelijk voor het bedrijf dat als zeer modern gezien kan worden. De benadering van cider is ook wat anders dan bij andere producenten: ze hebben hiervoor een wijnmaker in dienst. Het resultaat is een gevarieerd assortiment ciders voor verschillende momenten.

Château de Lézergué

Guillaume Château de Lézergué

De Cidrerie de Château de Lézergué is gelegen in de Bretonse streek Cornouaille. Een streek die een lange traditie kent op het gebied van cider maken.
De drie broers (Guillaume -op de foto hierboven-, Matthieu en Joseph) maken hier met passie hun met medailles onderscheiden ciders. Château Lézergué heeft zo’n 30 hectaren appelboomgaarden, die door hun ligging en de grond waarop ze staan, ciderappelen van uitzonderlijke kwaliteit opleveren.

Théo Capelle

Jasmine en Ficelle mascottes van Théo Capelle
Jasmine en Ficelle, mascottes van Cidrerie Théo Capelle

Het ciderhuis van Théo Capelle is een familiebedrijf in Normandië waar de kennis al generaties lang wordt doorgegeven en waar veel belang aan familiewaarden wordt gehecht. In 2007 is het bedrijf overgenomen door zoon Ludovic, maar Théo is nooit ver weg van de boerderij.
De ciders en calvados die zij produceren wordt uitsluitend gemaakt van appels uit eigen boomgaarden. Het sap wordt langzaam gefermenteerd en tijdens het proces veelvuldig getest om tot de beste kwaliteit te komen. Vervolgens wordt de cider op de fles nagegist en krijgt het de kans verder te rijpen in de kelders van het ciderhuis tot het smaakvolle en bruisende ciders zijn.

TOPA Cidre Basque

TOPA team

Greg en Pascal, de oprichters van TOPA, wilden de historische Baskische cider een modern jasje geven. Met respect voor de lokale tradities hebben zij een 100% Baskische en natuurlijke cider ontwikkeld die de staat voor de mentaliteit van het Baskenland.

TOPA is gemaakt van meer dan twaalf appelsoorten (o.a. Anisa, Urteby, Errezilla, Minxuli, Mendiola, Gordin Xuri, Eri Sagarra, Ondometxa). De onbehandelde appels komen van lokale boeren die respect hebben voor de natuur en de originaliteit van de appelrassen.

Ferme de Billy

De ciders van Domaine Johanna Cecillon worden geproduceerd door het Franse paar Johanna en Louis. Zij zijn de eigenaren van elf hectare grond in de gemeenten Sévignac en Trédias, in het noorden van Bretagne.

De productie van alcoholische versnaperingen zit bij beide in het bloed. Van kinds af aan leerden Johanna van haar grootouders en haar vader hoe zij cider maakten. De familie van Louis produceert al generaties lang diverse soorten wijn. Door veel kennis uit beide families, maar ook door speciale trainingen en toegewijde passie heeft dit paar een eigen project opgezet. Samen maken zij zich hard voor de productie van kwalitatief hoogstaande cider, gemaakt van appelen uit hun eigen boomgaarden.

In deze boomgaarden groeien zij 14 verschillende soorten speciale cider appels. Zo hebben ze niet alleen zoete appels, maar ook zure en bitterzoete appels, welke allemaal weer een bijzondere eigen smaak aan de ciders geven. De bomengaarden zijn zeer ongerept, ze gebruiken geen chemicaliën uit respect voor de natuur en er is ongerepte en natuurlijke begroeiing rondom de bomen en de boomgaarden.

De ciders van Domaine Cecillon zijn biologisch en er wordt geen sulfiet aan toegevoegd. De appelen worden met de hand geplukt en op een droge plaats opgeslagen in zakken totdat zij de juiste rijpheid hebben. Fermentatie vindt plaats in tanks, daarna vindt de assemblage plaats in eikenhouten vaten, met natuurlijk gist.  Het koolzuur ontstaat natuurlijk, na het bottelen.

Dit bijzondere paar creëert op dit moment drie soorten cider en één poiré die allen de naam van een Keltische god of godin hebben gekregen:

  • Divona (godin van de beken en rivieren). Een makkelijk drinkbare, droge(re) cider
  • Nantosuelta (godin van de natuur, aarde, vuur en vruchtbaarheid). Een elegante, wat complexere medium cider.
  • Nerios (god van de stromende bronnen). Een zeer droge krachtige cider, met een vrij hoog alcoholpercentage (7%)
  • Belenos (zonnegod). Een droge poiré