De koude wintermaanden komen er weer aan. Tijd voor kaarsjes, lekkere diners en natuurlijk: cider! Voor de echte ciderliefhebber hebben wij een aantal bijzondere ciders in huis gehaald. Ben jij nog op zoek naar het perfecte drankje voor de feestdagen? Denk dan bijvoorbeeld eens aan de isciders van het Zweedse Brännland.
Zweeds klimaat en fruit
Een man die niet bang is om te experimenteren. Dat typeert Andreas Sundgren, de oprichter van Brännland. In 2010 begon hij met de droom om cider te maken met appels uit het koude klimaat van Noord-Zweden. Na twee jaar van vallen en opstaan kwam hij tot de conclusie dat het Zweedse fruit en klimaat het meest geschikt was voor het maken van Iscider. Dat bleek een hit: inmiddels zijn de Isciders van Brännland over de hele wereld te koop en stond de Iscider 2021 dit jaar zelfs op het menu van het Nobelbanket in Stockholm.
Wat is Iscider?
Iscider is een drank die wordt geproduceerd door fermentatie van zeer geconcentreerd appelsap dat veel suiker bevat. Het appelsap wordt geconcentreerd door het buiten te laten bevriezen in de arctische, natuurlijke, kou in Noord-Zweden. In het voorjaar, als het warmer wordt, wordt het geconcentreerde appelsap afgetapt en blijft er een grote hoeveelheid ijs achter. Het voordeel van de natuurlijke kou is dat, door temperatuur schommelingen, het proces wordt vertraagd en het water beter wordt gescheiden van de suikers, smaken en het zuur. Het geconcentreerde sap wordt vervolgens langzaam gefermenteerd en levert een amberkleurige Iscider op met een hele mooie zoet-zuur balans en een relatief hoog alcoholpercentage (9,5%). Bij de productie zijn geen toevoegingen zoals suiker, alcohol of kleurstoffen toegestaan. Ze pasteuriseren of voegen geen industriële conserveermiddelen zoals sorbaten toe.
Bij welke gerechten drink je Iscider?
De Iciders zijn heerlijk bij bijvoorbeeld kazen, maar ook bij desserts. Drink de Brannland Apple Ice bijvoorbeeld als dessertwijn bij lekkere zoete desserts. Schenk de Brannland Iscider 2021 bij een kaasgerecht of desserts met appels of bessen.
Op zoek naar een echte kerstige toevoeging aan je diner? Denk dan aan de Brannland Iscider Ember: een mix van diverse jaren op hout gerijpte Iscider, een klein beetje Zweedse appelbrandy en delicaat gekruid met natuurlijke kruiden. Drink deze bijvoorbeeld als een traditionele glühwein met geblancheerde amandelen, rozijnen en extra kruiden of koud over ijs.