Alles wat je wilt weten over calvados

la-ferme-de-billy-calvados-tonneaux-1

Deel

Wist je dat we in onze webshop en winkel ook een aantal heerlijke calvados verkopen? De calvados is het bijzondere broertje van de cider. Met zijn ronde en warme smaak is het heerlijk bij desserts en de kaasplank. Maar wat is calvados nou precies? En hoe wordt het gemaakt? Wij leggen het je uit.

Bijzondere status

Net als champagne moet Calvados in een bepaalde regio worden verbouwd om calvados te mogen heten. Die regio is Normandië in Noord-Frankrijk. Alleen calvados uit Normandie krijgt het keurmerk AOC (appellation d’origine contrôlée). Zonder dit keurmerk heet de drank geen calvados, maar eaux-de-vie pomme of apple brandy. De calvados regio is rijk aan zo’n 400 producenten, ieder met hun eigen speciale combinatie van appelrassen en rijpingsprocessen.

Ook de appels zelf moeten in Normandië worden geteeld. Gelukkig kent deze Franse regio meer dan 200 soorten appels. De producenten gebruiken dan ook diverse soorten appels om tot een perfect smaakpalet te komen.

Productie van Calvados

Calvados begint als appelcider. De appels worden geperst en gefementeerd, zoals dit ook bij cider gebeurd. Vervolgens wordt deze cider gedistileerd en gerijpt in eikenhouten vaten. Om als calvados geclassifeerd te worden, moet de drank minimaal twee jaar in de vaten rijpen.

Dit rijpingsproces varieert van twee tot meer dan vijftig jaar. Er bestaan diverse termen om aan te geven hoe lang de drank heeft gerijpt:

  • Fine betekent dat de drank minstens twee jaar in eikenhouten vaten heeft doorgebracht.
  • Calvados die langer dan drie jaar op vat staat heet Reserve.
  • Als het minstens vier jaar oud is het een Vieille Réserve.
  • Na vijf jaar rijpen noem je het een VSOP.
  • Hors d’Age betekent dat Calvados minstens zes jaar oud is, maar deze worden meestal veel ouder verkocht.
  • Daarnaast bestaan er Calvados die zijn aangeduid met diverse jaartallen, zoals 12, 25 of zelfs 50 jaar.

De smaak van calvados

We bewaren de belangrijkste vraag voor het laatst. Want hoe smaakt calvados nou precies? Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden, omdat ook de smaak afhankelijk is van het rijpings- en productieproces.

Calvados wordt vaak gemaakt van een melange van ‘eaux-de-vie’. Dit is de franse benaming voor een heldere fruitbrandewijn die wordt geproduceerd door fermentatie en dubbele distillatie. Er bestaan 230 variëteiten ciderappels en 139 variëteiten perencider die in Normandië worden geteeld. Om calvados te maken wordt elke variëteit afzonderlijk geperst, gedistilleerd en gerijpt tot eaux-de-vie. Daarna worden deze diverse eaux-de-vie’s gemengd tot een harmonieuze melange. Naast de eaux-de-vie kunnen er ook ingrediënten als water, karamel en suiker worden toegevoegd. Nadat de eaux-de-vie is gemengd, rijpt deze nog een aantal maanden verder in eikenhouten vaten.

Naast de gemengde soort bestaat er ook calvados die uit een enkel eaux-de-vie wordt geproduceerd. Dat betekent dat er maar één appelsoort aan te pas is gekomen. Dit is de veel zeldzamere single vintage.

Door deze grote verscheidenheid aan varainten is de smaak van calvados niet zo snel te benoemen. De kort gerijpte calvados heeft nog de fruitige smaak van appels, terwijl de oudere versie een rondere smaak en zachtere smaak heeft.

Waar drink je calvados bij?

Calvados bevat 40 tot 45% alcohol. Het is daarom uitermate geschikt als digestief om de spijsvertering te bevorderen. Neem je liever een aperitief, serveer de drank dan op ijs of in een cocktail. Ook in de keuken is calvados goed te gebruiken. Bijvoorbeeld in sauzen of bij het flamberen van desserts. Probeer ook eens een teugje calvados met wat ijs en warme appel. Succes gegarandeerd!

Meer nieuws en blogs

Ijsciders-het-perfecte-drankje-voor-de-feestdagen
Nieuws

Het perfecte drankje voor de feestdagen: ijscider

De koude wintermaanden komen er weer aan. Tijd voor kaarsjes, lekkere diners en natuurlijk: cider! Voor de echte ciderliefhebber hebben wij een aantal bijzondere ciders in huis gehaald. Ben jij nog op zoek naar het perfecte drankje voor de feestdagen? Denk dan bijvoorbeeld eens aan de ijsciders van het Zweedse

Lees verder >
Ramborn_cider_producer
Nieuws

Ramborn: cider uit de regenwouden van Luxemburg

Drie goede vrienden die tijdens een vakantie in het Verenigd Koninkrijk de lokale ciders proeven: daar begint het verhaal van Ramborn. Tijdens het proeven deelden de vrienden onderling verhalen over hun ouders en grootouders, die lokale appels gebruikten om hun eigen cider te produceren. Zo ontstond het idee om een eigen

Lees verder >
magazijnverkoop-februari
Nieuws

Magazijnverkoop: de hele maand sale!

De nieuwe lichting cider komt eraan, dus wij ruimen onze kelder op. Kom in februari bij ons langs in de winkel en profiteer van korting op geselecteerde ciders. Deze magazijnverkoop geldt de hele maand februari. Een aantal van deze ciders komen niet terug in ons assortiment, dus wees er snel

Lees verder >